Berner Sennen

Overvejelser før valg af Berner Sennenhund

Vi der er så heldige allerede at være ejere af denne skønne hunderace, har tabt vores hjerter til den på godt og ondt og kan næsten ikke finde nok positive ord til at beskrive den. Som ny kommende Berner ejer, forelsker man sig let Berner Sennens smukke ydre og det milde sind, godt krydret med div. Berner ejeres lovprisende beskrivelser. Men der er dog lige nogle ting man bør huske at have med i sine overvejelser, før man vælger en Berner Sennenhund.

Vilje og selvstændighed  

En Berner er avlet til at tænke selvstændigt og løse opgaver selv. Den er klog og har ofte sin helt egen mening om hvordan tingene bør hænge sammen. Og det er ikke altid det samme som ejerens mening. For det meste er den dog meget samarbejdsvillig, hvis der er en passende betaling i form af lækre godbidder. Men man bør nok være indstillet på at der i ens liv med en Berner uvægerligt skal indgås nogle kompromisser i samarbejdet med den.

Motion og aktivitet

En Berner er ikke en hund, der stiller høje krav til aktivitetsniveauet, når den er voksen. Den tilpasser sig familiens aktivitetsmønstre. Dog sætter den pris på en god timelang tur i skoven indimellem, udover de daglige lufteture. Som hvalp og unghund er aktivitetsniveauet dog væsentligt højere, der er så absolut gang i den….. men man skal være opmærksom på ikke at overdrive motionen indtil hunden er udvokset. Dette er for ikke at overbelaste led og skabe en øget risiko for skader.

De tunge hunderacer vokser hurtigt og der skal passes godt på led, knogler….. ja hele bevægelses apparatet mens den vokser.

Den har et godt hoved og behov for mental stimulering, den kan lide at løse opgave selvstændigt.

Styrke

Berneren er en meget stærk hund, den er avlet til at kunne trække flere hundrede kilo tunge vogne. Så det er ikke ens børn der skal gå tur med hunden, heller ikke ”store børn”.

En Berner vil så let som ingenting kunne trække dem tværs over en vej, hvis der er noget rigtig fristende på den anden side. Selv voksne ryger af og til i grøften ( har selv været en tur i grøften en isglat morgen, hvor der sprang en hare op foran os )

Det kræver derfor både styrke og grundig træning af hunden, så den lærer ikke at trække i snoren.

Super glad hund

At blive modtaget af en glad lykkeligt logrende hund, når man kommer ind af døren giver en utrolig varm følelse af dyb tilfredshed i maven. For at sikre denne følelse mod hurtig afkøling, kan det være en god ide at gennemgå sit hjem for div. Nips, glasvaser, lysestager m.m. og få fjernet alt hvad der befinder sig i hale-vifte farezonen uden for rækkevidde. En Berner hale kan nå langt omkring med stor kraft, og den rydder uden problemer sofabordet for blade, kopper og stearinlys. Nogle Bernere har en hale der er så lang, at den kan tømme en vindueskarm for lette ting, når først halen kommer i rotation.

Så undgå ærgrelser, sæt nips m.m. udenfor hale rækkevidde og nyd din super glade Berner.

Pelspleje

Berneren har en fantastisk smuk pels, og den kan ses over hele hjemmet, når den fælder. Heldigvis sker det kun 1 gang om året for hannerne og 2 gange om året for tæverne. Pelsen skal også plejes i det daglige, en god gennembørstning 1 gang om ugen, er som regel nok til at holde pels og hud i orden, og så et par bad eller fire om året.

Rengøring

Berneren er i besiddelse af en magisk pels, som på en tur i haven, er i stand til at ”suge” grus, sand, småsten og indimellem en regnorm eller to til sig. Når Berneren så kommer indenfor, giver pelsen på magisk vis slip på sit indhold og gulvet, sofa og tæpper får et fint lag af naturens gaver.

Regn med at din støvsuger skal i brug ret ofte sammen med gulvkluden, hvis man ikke synes om de fine mudder-pote-mønstre på gulvet. Man skal også regne med at det nederste stykke af vægge, dørkarme og paneler bliver lettere nussede i farven.

Så hvis man lider af kronisk rengørings vanvid og holder af lyse og hvide overflader, vil man som Berner ejer, få rigtig travlt med kost, spand, klud og vand.

Foder

En Berner klare sig ikke på rugbrød, leverpostej og levninger. Den har behov for et godt kvalitetsfoder, for at kunne udvikles optimalt. Man skal regne med foder udgifter på omkring 400 kr. pr. mdr. Men foder er en religion og et kapitel for sig.

Størrelse

Der er vist ingen tvivl om at Berneren er en stor hund, der fylder godt op i landskabet. Der er dog nogle Bernere, som ikke selv er af den opfattelse og mener at den bare er en lille Chihuahua, som lige kan passe ind imellem 2 personer der sidder tæt.

Og Berneren skal nok få skabt plads til sig selv, for ganske stille og roligt bliver man skubbet, mast og presset ud til siderne, mens Berneren indtager sin naturlige ophøjet plads i centrum, som det naturligste i verden.

Ligeledes er der en del Bernere, der opfatter sig selv som skødehunde, de vil gerne være rigtig, rigtig, rigtig meget tæt, hvilket jo også er en væsentlig del af dens charme.

Berner magnetisme

Hvad enten man er ejer af en hvalp eller en voksen hund vil man vække opsigt, når man går med en Berner et menneskefyldt sted. Folk vender sig om eller henvender sig direkte.

Er man ejer af en Bernerhvalp, er magnetfeltet så stort at man kan blive nødsaget til at rykke sine aftaler til senere på dagen, eller hvis det bliver for meget, redde sin hvalp ud i en sidegade eller lign.

Hvis man har børn og en velsocialiseret hund vil man kunne gå ind i en skolegård og opnå, hvad ingen lærer eller gårdvagt er forundt…….Børnenes totale og udelte opmærksomhed samlet i en klynge omkring en Berner, som med stoisk ro må acceptere det den allerede godt ved – Jeg er dejlig, jeg er midtpunkt, så hvad venter i på… kæl mig dog.

Vi har oplevet børn med stor angst for hunde, fortrænge denne fobi, kramme en Berner og udbryde sådan en vil jeg ha´.

Berner magnetismen kan dog virke direkte modsat på mange ejere af små hunde, som åbenbart mener at Berneren ligner en, der trænger til en lille snack, for derefter at flå deres hund i en anden retning eller skynde sig at ”redde deres hund op i favnen” – trist for begge hunde, der ikke får muligheden for at hilse naturligt på hinanden, og ejeren af den lille race risikere at præge sin hund negativt på store hunderacer.

Uanset om man vil det eller ej, påvirker man sine omgivelser når man går tur med sin bamse, så der er ikke andet at gør end at tage det med et smil og nyde sit trækplaster…. Og hvad gør det så man ikke lige fik sat håret inden man gik ud…alle ser alligevel kun på ens hund.

Berner kærlighed

Når alt dette er sagt, er det absolut ikke ment som en skræmmekampagne, for ikke at vælge en Berner. Det er ment som en information til overvejelse om det der også høre med i valget af hund.

Det skal dog siges at har man først fået en Berner i sit hjem, virker de mere besværlige ting som uvæsentlige og små bagateller, der så rigeligt bliver opvejet af den glæde og ekstra livskvalitet, en Berner bringer med sig.

Det er en hund, der stiller krav om masser af tid, omsorg og kærligt samvær. Til gengæld giver den sin hengivenhed, loyalitet, nærvær og et varmt venskab for livet. Kan man leve med de ting, der følger med at have en Berner i sit hjem, er man sikret en masse givende stjernestunder i sit liv sammen med den.

Og til sidst vil jeg slutte af med de vise ord…. Én gang Berner- altid Berner.